NASA: Αποστολή «Mars 2020 Perseverance Rover»

Από τη στιγμή που εντοπίστηκε αλμυρό νερό στον πλανήτη Άρη το θέμα της μετακίνησης των ανθρώπων στον πλανήτη εκείνον διαδόθηκε ευρέως. Μία από τις πρόσφατες αποστολές της NASA σχετική με αυτό το ζήτημα είναι η λεγόμενη «Mars 2020». Η NASA μας παρέχει τις απαραίτητες πληροφορίες πάνω σε αυτό το θέμα, μερικές από τις οποίες έχω καταγράψει παρακάτω.
 


                        Συνοπτικά χαρακτηριστικά:                        


Όνομα αποστολής: Mars 2020

Είδος αποστολής: Rover

Όνομα ρομποτικού οχήματος (rover): Perseverance

Κύρια εργασία: Το όχημα θα αναζητήσει σημάδια αρχαίας ζωής και θα συλλέξει δείγματα πετρών και εδάφους για πιθανή επιστροφή στη Γη.

Εκτόξευση: 30 Ιουλίου 2020

Προσγείωση: 18 Φεβρουαρίου 2021

Διάρκεια αποστολής: Τουλάχιστον ένας χρόνος για τον πλανήτη Άρη (περίπου 687 μέρες στη Γη)

                                                       ***                                                       


Η αποστολή Mars 2020 με το ρομποτικό όχημα εξερεύνησης Perseverance (Επιμονή) είναι μέρος του Προγράμματος Εξερεύνησης του Άρη της NASA, μιας μακροπρόθεσμης προσπάθειας ρομποτικής εξερεύνησης του Ερυθρού Πλανήτη. Η αποστολή έχει επιστημονικούς στόχους υψίστης σημασίας πάνω στην εξερεύνηση του Άρη, συμπεριλαμβανομένων βασικών ερωτημάτων όσον αφορά τις δυνατότητες ζωής στον πλανήτη.

Ο στόχος του Προγράμματος είναι να εξερευνήσει τον Άρη και να παρέχει συνεχή ροή επιστημονικών πληροφοριών και ανακαλύψεων μέσω μιας προσεκτικά επιλεγμένης σειράς ρομποτικών οπτικών, χερσαίων και κινητών εργαστηρίων που συνδέονται με ένα δίκτυο επικοινωνιών υψηλού εύρους ζώνης μεταξύ Άρη και Γης.

 


Το όχημα Perseverance κάνει το επόμενο βήμα όχι μόνο αναζητώντας σημάδια κατοικήσιμων συνθηκών στον Άρη από το αρχαίο παρελθόν, αλλά και αναζητώντας σημάδια της ίδιας της μικροβιακής ζωής του παρελθόντος. Το ρομποτικό όχημα εξερεύνησης διαθέτει ένα τρυπάνι που μπορεί να συλλέξει βασικά δείγματα από τα περισσότερο υποσχόμενα πετρώματα και εδάφη και να τα αποθηκεύσει σε μια "κρύπτη" στην επιφάνεια του Άρη.

Μια μελλοντική αποστολή θα μπορούσε δυνητικά να επιστρέψει αυτά τα δείγματα στη Γη. Αυτό θα βοηθούσε τους επιστήμονες να μελετήσουν τα δείγματα σε εργαστήρια με ειδικό εξοπλισμό μεγέθους δωματίου, που θα ήταν πολύ μεγάλος για να μεταφερθεί στον Άρη.

Η αποστολή παρέχει επίσης τη δυνατότητα για συλλογή γνώσεων και την επίδειξη τεχνολογιών που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις σε μελλοντικές αποστολές ανθρώπων στον Άρη. Αυτές περιλαμβάνουν τη δοκιμή μιας μεθόδου παραγωγής οξυγόνου από την ατμόσφαιρα του Άρη, τον εντοπισμό άλλων πόρων (όπως υπόγεια ύδατα), τη βελτίωση των τεχνικών προσγείωσης και τον χαρακτηρισμό του καιρού, της σκόνης και άλλων πιθανών περιβαλλοντικών συνθηκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μελλοντικούς αστροναύτες που θα ζουν και θα εργάζονται στον Άρη.

Η εκτόξευση του οχήματος Perseverance υπολογίστηκε να πραγματοποιηθεί το διάστημα μεταξύ 30 Ιουλίου και 15 Αυγούστου 2020, όταν η Γη και ο Άρης βρίσκονταν σε καλές θέσεις ο ένας σε σχέση με τον άλλο για την προσγείωση στον πλανήτη. Δηλαδή, χρειαζόταν λιγότερη ενέργεια για να ταξιδέψει το ρομποτικό όχημα στον Άρη εκείνο το διάστημα, σε σύγκριση με άλλες φορές όπου η Γη και ο Άρης βρίσκονται σε διαφορετικές θέσεις στις τροχιές τους.

Για να διατηρηθούν τα έξοδα αποστολής και τα ρίσκα όσο το δυνατόν χαμηλότερα, ο σχεδιασμός του Mars 2020 βασίζεται στην επιτυχημένη αρχιτεκτονική της αποστολής του Επιστημονικού Εργαστηρίου του Άρη (Mars Science Laboratory) της NASA, συμπεριλαμβανομένου του ρομποτικού οχήματος εξερεύνησης Curiosity και του δοκιμασμένου συστήματος προσγείωσης.


                        Γιατί επιλέχθηκε ο Άρης;                       


Υπάρχουν αρκετοί στρατηγικοί, πρακτικοί και επιστημονικοί λόγοι για να εξερευνήσουν οι άνθρωποι τον Άρη. Μεταξύ αυτών ξέρουμε ότι ο Άρης είναι το πιο προσβάσιμο μέρος στο ηλιακό σύστημα. Επιπλέον, η εξερεύνηση του Άρη παρέχει την δυνατότητα να απαντήσουν πιθανώς στην προέλευση και την εξέλιξη των ερωτήσεων της ζωής, και θα μπορούσε κάποια μέρα να αποτελέσει προορισμό για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Από μια πρακτική προοπτική γνωρίζουμε ότι ο Άρης είναι μοναδικός σε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα με την έννοια ότι είναι ένας χερσαίος πλανήτης με ατμόσφαιρα και κλίμα, η γεωλογία του είναι γνωστό ότι είναι πολύ ποικιλόμορφη και σύνθετη (όπως της Γη), και φαίνεται ότι το κλίμα του Άρη έχει αλλάξει με τον καιρό στην ιστορία του (όπως και της Γης).

Γενικά, πολλά από τα βασικά ερωτήματα στην επιστήμη του ηλιακού συστήματος μπορούν να απαντηθούν αποτελεσματικά εξερευνώντας τον Άρη. Επίσης, αυτo το εγχείρημα είναι χρήσιμο καθώς μπορεί να εμπνεύσει την επόμενη γενιά εξερευνητών και να επεκτείνει δραματικά την ανθρώπινη γνώση.


Διαβάστε περισσότερα στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA


   Mission Overview: NASA's Perseverance Mars Rover   




                   Η μορφή του πλανήτη Άρη                     




Δεν υπάρχουν σχόλια: