Ο Ήλιος

Το πολύτιμο αστέρι μας.

Για άλλη μια φορά θαύμασα τον εξαιρετικό τρόπο ανάλυσης της επιστήμης που έκανε ο Γάλλος συγγραφέας και φυσικός Christophe Galfard, στο βιβλίο του «Ο πρίγκιπας των νεφών». Τι γνωρίζετε τελικά για την φυσική, πολύτιμη πηγή του φωτός και της θερμότητας του πλανήτη μας; Γνωρίζετε ποιο θα ήταν το χρώμα του ήλιου αν τον κοιτάζατε από το διάστημα;




Ηλικία: 4,6 δισεκατομμυρίων ετών

Η διάμετρός του στον Ισημερινό: 1,4 εκατομμύρια χιλιόμετρα (110 φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης)

Θερμοκρασία στην επιφάνειά του: 5.500˚C

Θερμοκρασία στο κέντρο του: 15.000.000˚C

Πίεση στο κέντρο του: 250 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από την ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της Γης

Μάζα: 330.000 φορές μεγαλύτερη από τη μάζα της Γης
 (2×1030 κιλά - αποτελεί το 99,86% της μάζας του ηλιακού συστήματος.)

Απόσταση Γης-Ήλιου: 149,6 εκατομμύρια χιλιόμετρα


Ο Ήλιος είναι αστέρι.
Ένα αστέρι είναι μια σφαίρα από ύλη που ο πυρήνας της είναι τόσο πυκνός και θερμός, ώστε οι πυρήνες των ατόμων που βρίσκονται εκεί αναγκαστικά συγχωνεύονται. Η αντίδραση αυτή ονομάζεται πυρηνική σύντηξη και μετατρέπει τα μικρά άτομα σε μεγαλύτερα απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ενέργειας με τη μορφή κυρίως φωτός.
Το φως αυτό, για να φτάσει από τον πυρήνα του Ήλιου στην επιφάνειά του, πρέπει να διασχίσει όλα τα στρώματα που περιβάλλουν τον πυρήνα.
Το πρώτο στρώμα αποκαλείται Ζώνη Ακτινοβολίας. Το φως χρειάζεται σχεδόν ένα εκατομμύριο χρόνια για να τη διασχίσει. 
Κατόπιν έρχεται η Ζώνη Μεταφοράς, όπου τεράστια ανοδικά ρεύματα ζεστών αερίων ωθούν τη θερμότητα προς την επιφάνεια, όπως συμβαίνει σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό.
Τέλος, υπάρχει η Φωτόσφαιρα, η ορατή επιφάνεια του αστεριού μας. Από αυτήν εκπέμπονται προς το διάστημα το φως και όλες οι άλλες ακτινοβολίες που κατάφεραν να ξεφύγουν από τον πυρήνα του Ήλιου. 
Το φως από τη στιγμή που φεύγει από τον Ήλιο χρειάζεται περίπου 8 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα για να φτάσει στη Γη.

Κατανομή της ηλιακής ακτινοβολίας:
  • Ορατό φως (όλα τα χρώματα από το ιώδες έως το ερυθρό): 50%
  • Εγγύς υπέρυθρο (αόρατο): 40%
  • Υπεριώδες (αόρατο - πολύ επικίνδυνο): 10%
Η μέγιστη φωτεινή εκπομπή τοποθετείται γύρω από το κίτρινο φως. Τις επικίνδυνες υπεριώδεις ακτίνες τις απορροφά το όζον που περιέχεται στην ατμόσφαιρά μας.

Ο Ήλιος φωτογραφημένος σε υπεριώδη φωτισμό, όπου φαίνονται οι στρόβιλοι στην επιφάνειά του.

     Το σκεφτήκατε ποτέ;     

Κάθε δευτερόλεπτο ο Ήλιος μας μετατρέπει 600 εκατομμύρια τόνους ατόμων υδρογόνου σε άτομα ηλίου. Εάν η ενέργεια την οποία εκπέμπει ο ήλιος μπορούσε να ανακτηθεί πλήρως μέσα σ' ένα δευτερόλεπτο, θα ήταν αρκετή για να τροφοδοτηθεί με ενέργεια η Γη για εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια.

     Ο Ήλιος από το διάστημα    

Το ορατό φως προέρχεται από τον Ήλιο και περιλαμβάνει όλα τα χρώματα. Καθώς το φως διαχέεται στο διάστημα, τα χρώματα αναμιγνύονται, το ένα καλύπτει το άλλο και αποτέλεσμα αυτής της ανάμιξης είναι το λευκό χρώμα. Έτσι, ο ήλιος όταν τον κοιτάζει κάποιος από το διάστημα είναι λευκός. 
      Ο Ήλιος       







Κύρια πηγή: βιβλίο «Ο πρίγκιπας των νεφών»

Δεν υπάρχουν σχόλια: