Οι Γαλαξίες

Μέσα στο διάστημα τα αστέρια είναι συγκεντρωμένα σε ομάδες που ονομάζονται γαλαξίες. Υπάρχουν μικροί γαλαξίες, που περιλαμβάνουν μόνο μερικές δεκάδες εκατομμύρια αστέρια και μεγάλοι που περιλαμβάνουν πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια αστέρια.

Οι γαλαξίες έχουν αρκετά διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με τον τρόπο που βρίσκονται τοποθετημένα τα αστέρια που τους αποτελούν:

  • Σχήμα πεπονιού έχουν οι αποκαλούμενοι ελλειπτικοί γαλαξίες
  • Σχήμα πλατιάς σπείρας, με ζώνες που περιστρέφονται γύρω από το κέντρο τους, έχουν οι αποκαλούμενοι σπειροειδείς γαλαξίες
  • Σχήμα απροσδιόριστο έχουν αυτοί που αποκαλούνται ακανόνιστοι ή άμορφοι γαλαξίες

Ελλειπτικός γαλαξίας

Το δικό μας αστέρι, ο Ήλιος, ανήκει σε ένα μεγάλο σπειροειδή γαλαξία που περιλαμβάνει από 200 έως 400 δισεκατομμύρια αστέρια. Ο Ήλιος (συνεπώς κι εμείς, αφού τον ακολουθούμε) περιστρέφεται γύρω από το κέντρο του γαλαξία με την απίθανη ταχύτητα των 220 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο (792.000 χλμ/ώρα). Ο γαλαξίας όμως είναι τόσο μεγάλος, ώστε, παρά τη μεγάλη του ταχύτητα, το αστέρι μας χρειάζεται περίπου 226 εκατομμύρια χρόνια για να κάνει μια πλήρη περιστροφή. Αν στέλναμε προς το κέντρο του γαλαξία μας ένα μήνυμα με την ταχύτητα του φωτός, θα έκανε περίπου 26.000 χρόνια για να φτάσει. 

Σπειροειδής Γαλαξίας

Μπορεί κανείς να δει το εσωτερικό του γαλαξία μας τη νύχτα από σχεδόν όλα τα σημεία της Γης (όταν δεν έχει σύννεφα ή πολύ έντονα φώτα). Πρόκειται για μία ζώνη που έχει τόσο πολλά αστέρια ώστε φαίνεται λευκότερη από άλλα σημεία του ουρανού. Οι αρχαίοι αποκαλούσαν αυτή τη ζώνη Γαλαξία (από την ελληνική λέξη «γάλα») και με το όνομα αυτό χαρακτηρίζεται μέχρι σήμερα. Όλα τα αστέρια που βλέπουμε τη νύχτα στον ουρανό ανήκουν στο γαλαξία, ακόμα και όταν βρίσκονται μακριά από αυτή καθαυτή τη λευκή ζώνη.

Ακανόνιστος Γαλαξίας


Ο Γαλαξίας από τη Γη


Παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο για να μάθετε περισσότερες ενδιαφέρουσες πληροφορίες!






Πηγή: βιβλίο "Ο πρίγκιπας των Νεφών"

Δεν υπάρχουν σχόλια: