Κορωνοϊός

Δύσκολη και ανησυχητική έχει αποτελέσει η κατάσταση του κορωνοϊού από τη στιγμή της ραγδαίας εξάπλωσής του. Ο κόσμος έχει εγκλωβιστεί στα σπίτια του για να προστατευτεί και κάθε φορά που πρέπει να βγει για δουλειά ή για να πάει στο σούπερ μάρκετ... φοβάται για τη ζωή του. Είναι ώρα να λύσουμε απορίες. Ξεκινάμε από τα βασικά.

Τι είναι ο κορωνοϊός;

Οι κορωνοϊοί είναι μία ομάδα ιών που συχνά προκαλούν κατά κανόνα ήπιες αναπνευστικές λοιμώξεις στον άνθρωπο και στα ζώα. Οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται με κορωνοϊούς τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους, έχοντας ήπια έως μέτρια συμπτώματα κοινού κρυολογήματος.
Σπάνια κάποιος κορωνοϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με τους ιούς SARS (2003) και MERS (2012). Όταν ένας νέος ιός προσβάλει στους ανθρώπους, κανείς δεν έχει ανοσία και όλοι μπορεί να προσβληθούν. Η ευρεία αυτή εξάπλωση του ιού είναι και ο λόγος που έχει προκληθεί παγκόσμια ανησυχία και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον COVID-19 πανδημία στις 11 Μαρτίου 2020.

Πώς Μεταδίδεται;

Το νέο στέλεχος κορωνοϊού, εξαπλώνεται από άνθρωπό σε άνθρωπο με τα σταγονίδια από τον βήχα ή το φτέρνισμα και τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός 2-5 ημερών (μέγιστο χρονικό διάστημα 14 ημέρες) από τη μόλυνση. Σύμφωνα με υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο κάθε ασθενής κολλάει 1,4 – 2,5 άλλα άτομα (συγκριτικά στην εποχική γρίπη κάθε ασθενής κολλάει κατά μέσο όρο 1,3 άλλα άτομα). Τα συμπτώματα λοίμωξης στα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία περιλαμβάνουν κυρίως πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια και οι ακτινογραφίες θώρακα έδειξαν σοβαρές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες.

Μπορεί να μεταδοθεί από τρόφιμα και συσκευασίες;

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) περιέλαβαν την εν λόγω ερώτηση στο ερωτηματολόγιο που έχουν αναρτήσει για τον κορωνοϊό. Στο ερώτημα αν υπάρχει δυνατότητα μετάδοσης του κορωνοϊού από συσκευασίες τροφίμων – προϊόντων ή μέσω επαφής με τρόφιμα απαντούν: 
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις που να δείχνουν μετάδοση του κορωνοϊού μέσω τροφίμων ή συσκευασιών τροφίμων. Όπως άλλοι ιοί, είναι πιθανό ο ιός να επιβιώνει πάνω σε επιφάνειες ή αντικείμενα. Γι' αυτόν τον λόγο είναι υψίστης σημασίας να ακολουθούνται τα τέσσερα βήματα για την ασφάλεια τροφίμων: καθαρίστε, ξεχωρίστε, μαγειρέψτε, συντηρείστε.

Οι καλές πρακτικές υγιεινής που συστήνει ο ΕΟΔΥ είναι οι εξής:

  1. Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν, κατά την διάρκεια και μετά την προετοιμασία φαγητού
  2. Επιμελές πλύσιμο των χεριών κατά την εναλλαγή χειρισμού ωμού και μαγειρεμένου φαγητού
  3. Αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια κατά την παρασκευή του φαγητού
  4. Επιμελές πλύσιμο των χεριών πριν την κατανάλωση φαγητού
  5. Χρήση διαφορετικών μαχαιριών και ξύλων κοπής για τα ωμά και τα μαγειρεμένα τρόφιμα
  6. Καλό μαγείρεμα των τροφίμων, ειδικά του κρέατος και των προϊόντων του
  7. Καλός καθαρισμός επιφανειών και σκευών ιδιαίτερα μετά τον χειρισμό ωμών τροφίμων (όπως κρέας, πουλερικά, θαλασσινά)
  8. Δεν καταναλώνουμε άρρωστα ζώα ή ζώα που έχουν πεθάνει από κάποια ασθένεια (...προφανώς)

Μην ανησυχείτε, απλά ακολουθείτε αυτά τα μέτρα για προληπτικούς λόγους.

Υπάρχει θεραπεία για τον κορωνοϊό;


Προς το παρόν ειδική αντι-ιϊκή θεραπεία για τη λοίμωξη από τον νέο κορωνοϊό δεν υπάρχει. Ωστόσο, τουλάχιστον 70 φαρμακευτικές ουσίες μελετώνται σε κλινικές έρευνες και τα αποτελέσματα τους αναμένονται σύντομα.
Δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για το νέο κορωνοϊό, αλλά ήδη ξεκίνησαν οι πρώτες κλινικές μελέτες και υπολογίζεται ότι θα μας είναι διαθέσιμο μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.
Όσο δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο, είναι μεγάλης σημασίας η εφαρμογή μέτρων πρόληψης διασποράς της νόσου: των μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης (social distancing).

Μέτρα ατομικής υγιεινής


Τα μέτρα ατομικής υγιεινής περιλαμβάνουν:

  • Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’ και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.
  • Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα.
  • Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  • Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.
  • Αποφυγή στενής επαφής, εφόσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα).
  • Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συνιστά τη χρήση μάσκας για την πρόληψη της νόσου. Η μάσκα εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους και πρέπει επιπλέον να χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας.

Κοινωνική απόσταση


Η κοινωνική απόσταση (social distancing) εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας ως βασικό μέτρο πρόληψης μετάδοσης της νόσου και περιλαμβάνει αποφυγή συναθροίσεων και συγχρωτισμού οπουδήποτε. Σε προηγούμενες επιδημίες η έγκαιρη εφαρμογή του μέτρου αυτού έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην καθυστέρηση εμφάνισης νέων κρουσμάτων και στην επίτευξη της διασποράς των κρουσμάτων στο χρόνο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ανά πάσα στιγμή την εξάπλωση του ιού παγκόσμια, εύκολα και με κάθε λεπτομέρεια:

Πατήστε εδώ για τον ζωντανό χάρτη - ανανεώνεται καθημερινά και περιέχει τα πάντα. Thank me later.


Και τώρα που ανέφερα όσα, πιθανόν, ξέρετε ήδη...

                           MORE SCIENCE PLEASE                              




How SARS-CoV-2 binds to human cells

Scientists are racing to learn the secrets of severe acute respiratory syndrome–coronavirus 2 (SARS-CoV-2), which is the cause of the pandemic disease COVID-19. The first step in viral entry is the binding of the viral trimeric spike protein to the human receptor angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2). Yan et al. present the structure of human ACE2 in complex with a membrane protein that it chaperones, B0AT1. In the context of this complex, ACE2 is a dimer. A further structure shows how the receptor binding domain of SARS-CoV-2 interacts with ACE2 and suggests that it is possible that two trimeric spike proteins bind to an ACE2 dimer. The structures provide a basis for the development of therapeutics targeting this crucial interaction.

Abstract

Angiotensin-converting enzyme 2 (ACE2) is the cellular receptor for severe acute respiratory syndrome–coronavirus (SARS-CoV) and the new coronavirus (SARS-CoV-2) that is causing the serious coronavirus disease 2019 (COVID-19) epidemic. Here, we present cryo–electron microscopy structures of full-length human ACE2 in the presence of the neutral amino acid transporter B0AT1 with or without the receptor binding domain (RBD) of the surface spike glycoprotein (S protein) of SARS-CoV-2, both at an overall resolution of 2.9 angstroms, with a local resolution of 3.5 angstroms at the ACE2-RBD interface. The ACE2-B0AT1 complex is assembled as a dimer of heterodimers, with the collectrin-like domain of ACE2 mediating homodimerization. The RBD is recognized by the extracellular peptidase domain of ACE2 mainly through polar residues. These findings provide important insights into the molecular basis for coronavirus recognition and infection.

(...Όσοι επιθυμείτε να τα μεταφράσετε εμπιστευτείτε τον μεταφραστή systran)





Δεν υπάρχουν σχόλια: