Γιατί ο ουρανός είναι γαλάζιος την ημέρα;

Aπό τη στιγμή που εμφανιστήκαμε στον κόσμο πιστεύουμε πως ο ουρανός είναι γαλάζιος από φυσικού του. Η αλήθεια είναι πως ο ουρανός δεν είναι στην πραγματικότητα γαλάζιος. 



Απόσπασμα του βιβλίου "Ο πρίγκιπας των νεφών" του συγγραφέα Christophe Galfard: 


* * *
Το ορατό φως προέρχεται από τον ήλιο και περιλαμβάνει όλα τα χρώματα. Η γήινη ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από αέρια τα οποία αποτελούνται από απειροελάχιστα σωματίδια που τα ονομάζουμε μόρια του αέρα.

Τα μόρια του αέρα είναι αόρατα με γυμνό μάτι. Ορισμένα όμως χρώματα που προέρχονται από τον ήλιο συγκρούονται μαζί τους. Τα χρώματα αυτά είναι πολύ δύσκολο να διασχίσουν την ατμόσφαιρα της Γης.

Κάθε φορά που συναντούν ένα μόριο του αέρα η πορεία τους παρεκκλίνει προς όλες τις κατευθύνσεις: προς τα επάνω, προς τα κάτω, προς τα δεξιά, προς τα αριστερά, σε τέτοιο βαθμό που τελικά, εξαιτίας των τόσων παρεκκλίσεων διαχωρίζονται από τα υπόλοιπα χρώματα και γεμίζουν όλο τον ουρανό. Λέγεται τότε ότι διαχέονται.

Όσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος ενός χρώματος, τόσο δυσκολότερο είναι γι’ αυτό να διασχίσει την ατμόσφαιρα. Τα χρώματα που δυσκολεύονται περισσότερο είναι το ιώδες (βιολετί) και το γαλάζιο. Επειδή το ιώδες έχει μικρότερο μήκος κύματος από το γαλάζιο, θα έπρεπε κανονικά να γεμίζει τον ουρανό περισσότερο από το γαλάζιο. Συνεπώς θα έπρεπε να βλέπουμε τον ουρανό να έχει ιώδες (βιολετί) χρώμα.


Οι λόγοι για τους οποίους το χρώμα του ουρανού δεν είναι ιώδες είναι οι παρακάτω:
  • Ο ήλιος εκπέμπει λιγότερο ιώδες χρώμα από ό,τι γαλάζιο
  • Από όλα τα χρώματα που εκπέμπει ο ήλιος το ισχυρότερο είναι το κίτρινο
  • Τα μάτια μας είναι πολύ ευαίσθητα στο κίτρινο
  • Όταν το κίτρινο μπαίνει επάνω από το ιώδες, το χρώμα που προκύπτει είναι το γαλάζιο
Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, τα μάτια μας αναμιγνύουν το κίτρινο με το ιώδες και αυτό μετατρέπεται στον αμφιβληστροειδή χιτώνα των ματιών μας σε γαλάζιο. Τελικά το γαλάζιο που δημιουργείται στο μάτι μας προστίθενται στο γαλάζιο που εκπέμπεται κατευθείαν από τον ήλιο και έτσι προκύπτει το ωραίο γαλανό του ουρανού.

Όταν τον κοιτάζει κανείς από την επιφάνεια της γης, ο ήλιος φαίνεται κίτρινος και όχι λευκός όπως φαίνεται από το διάστημα, επειδή η ατμόσφαιρα έχει πάρει το γαλάζιο για να χρωματίσει τον ουρανό. Όταν από το λευκό αφαιρέσει κανείς το γαλάζιο, προκύπτει το κίτρινο.


* * *


Ποίος θα το φανταζόταν ότι στην τελική το καθαρό γαλάζιο χρώμα του ουρανού είναι απλά μια παραίσθηση. Όλα είναι μυστικά της φύσης... και υπάρχουν τόσα ακόμα που δε γνωρίζουμε.




Δεν υπάρχουν σχόλια: