Το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου

Όλοι γνωρίζουμε σε κάποιο βαθμό το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Έχουμε ακούσει αρνητικές ειδήσεις που αποτελούν το λιώσιμο των πάγων ή χίλια δύο άλλα πράγματα. Tο έχουμε συνδέσει, δηλαδή, με την κλιματική αλλαγή και το έχουμε διαμορφώσει στο μυαλό μας ως ένα αρνητικό φαινόμενο. Αυτό όμως δεν είναι αλήθεια. Οι άνθρωποι με τις ενέργειες τους οδήγησαν το φαινόμενο να γίνει η αιτία της κλιματικής αλλαγής, αλλά αυτό το φαινόμενο, ως φαινόμενο, αν δεν υπήρχε στη Γη πολύ πιθανό να μην υπήρχαμε ούτε εμείς.

Είναι καιρός να το δείτε διαφορετικά...


Απόσπασμα του βιβλίου "Ο πρίγκιπας των νεφών" του συγγραφέα Christophe Galfard: 

* * *
Χωρίς τον Ήλιο η θερμοκρασία πάνω στη Γη θα ήταν το ίδιο χαμηλή όσο είναι στο διάστημα: στους -270˚C περίπου. Επειδή ο Ήλιος φωτίζει τη Γη με διαφορετική ένταση στα διάφορα μέρη, η θερμοκρασία μεταβάλλεται από τόπο σε τόπο. Την ίδια στιγμή μπορεί να είναι στην Ανταρκτική στους -70˚C και στους +50˚C στην έρημο. Αν όμως υπολογίσουμε τη μέση θερμοκρασία σε όλη την επιφάνεια του πλανήτη μας, βρίσκουμε πως είναι +15˚C. Παρ’ όλα αυτά ο Ήλιος μόνος του δεν μπορεί να θερμάνει τη Γη παρά μόνο μέχρι μια μέση θερμοκρασία των -18˚C, που σημαίνει 33˚C λιγότερους από την υπάρχουσα θερμοκρασία!

Πού οφείλεται αυτή η διαφορά;
Στο ότι η Γη διαθέτει την ατμόσφαιρά της, η οποία αφήνει να περνά η ηλιακή ενέργεια, τη μεταβάλλει σε θερμότητα και παγιδεύει ένα μέρος αυτής της θερμότητας κοντά στο έδαφος. Αυτό είναι το αποκαλούμενο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Χωρίς το φυσικό φαινόμενο του θερμοκηπίου, το νερό στην επιφάνεια της Γης θα ήταν παγωμένο και η ζωή, με τη μορφή που τη γνωρίζουμε, πιθανό να μην είχε εμφανιστεί.
Για να παραμείνει η Γη σε ισορροπία διατηρώντας μια ευχάριστη θερμοκρασία, πρέπει να αποβάλλει ξανά ακριβώς όση ενέργεια δέχτηκε. Αν αποβάλλει περισσότερη, τότε η Γη ψύχεται. Αν αποβάλλει λιγότερη, τότε υπερθερμαίνεται.

Τα δύο αέρια που υπάρχουν σε μεγαλύτερη αφθονία στην ατμόσφαιρα είναι το άζωτο και το οξυγόνο. Αυτά, είτε περισσότερο είτε λιγότερο σε αναλογία δεν αλλάζουν σημντικά τον τρόπο με τον οποίο παγιδεύεται η θερμότητα. Αντίθετα, το μεθάνιο το διοξείδιο του άνθρακα και οι υδρατμοί είναι αέρια που επιτρέπουν στην ενέργεια του Ηλίου να τα διαπεράσει αλλά εμποδίζουν τη θερμότητα να διαφύγει στο διάστημα. είναι τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Είναι πολύ λίγα αλλά η δράση τους είναι αποτελεσματική.

Το διοξείδιο του άνθρακα:
Όλα τα αυτοκίνητα που οδηγούμε, όλες οι πηγές που χρησιμοποιούν καύσιμη ύλη από απολιθώματα (όπως το πετρέλαιο), εκπέμπουν ακατάπαυστα στην ατμόσφαιρα διοξείδιο του άνθρακα.
Ένα μέρος του το απορροφούν στη συνέχεια τα φυτά και οι ωκεανοί. Το υπόλοιπο συσσωρεύεται στην ατμόσφαιρα και μπορεί να παραμείνει εκεί για περισσότερο από 1.000 χρόνια.

Οι επιστήμονες εγκατέστησαν βάσεις στην Ανταρκτική απ' όπου παίρνουν δείγματα πάγου σε σχήμα καρότου μήκους πολλών χιλιομέτρων. Αναλύουν στη συνέχεια τις μικρές φυσαλίδες του αέρα μου βρίσκονται παγιδευμένες στο εσωτερικό του δείγματος. Από αυτό ανακαλύπτουν ποια ήταν η σύνθεση του αέρα πριν από... 500.000 χρόνια. 
Το συμπέρασμά τους: Τα αέρια που προκαλούν σήμερα το φαινόμενο του θερμοκηπίου υπάρχουν σε τόσο μεγάλες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα, ώστε φτάνουν τον αριθμό που περιείχε η ατμόσφαιρα πριν από τουλάχιστον 500.000 χρόνια. 



Γνωρίζουμε ότι τα αέρια αυτά μεταβάλλουν την ενεργειακή ισορροπία της ατμόσφαιράς μας και ότι η αιτία που τα αέρια αυτά έχουν αυξηθεί σε τόσο υπερβολικά μεγάλο βαθμό, είναι ο άνθρωπος. 
Οι επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας του κλίματος γίνονται αντιληπτές μόνο μετά την πάροδο αρκετού χρόνου. Γνωρίζουμε πως εμείς αρχίσαμε να νοιώθουμε στην εποχή μας αυτές τις επιπτώσεις που γίνονται αισθητές ακόμα και στη καθημερινή μας ζωή.


* * *

Παρακολουθήσετε διαδραστικά το φαινόμενο παρακάτω:


Και μη σταματάτε σε αυτό το σημείο. Τώρα που ξεκαθαρίσαμε τι εστί φαινόμενο του θερμοκηπίου, είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις που εμείς οι ίδιοι προκαλέσαμε. Παρακολουθήστε το σύντομο βίντεο παρακάτω. 

Και μη ξεχνάτε: αν δεν είστε μέρος της λύσης, τότε είστε μέρος του προβλήματος.




1 σχόλιο:

Belle είπε...

Εξαιρετικη αναρτηση! Ευχομαι να τη δουν κι άλλοι. Πρεπει ολοι να αλλαξουμε τροπο ζωης για να σωσουμε τον πλανητη στον οποιο ζουμε, αμα συνεχισουμε ετσι καποια μερα θα τερματισουμε οι ιδιοι την υπαρξη μας.